Quantcast
Channel: Health – Food Travel Photography
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Gezond eten op reis

$
0
0

Genieten van het goddelijke lokale eten op vakantie. Eat Like a local is een enorme trend. Maar ook happy, healthy, gezond eten. Gaat dat samen en hoe? Gezond eten op reis (en thuis).

gezond-op-reis

gezond-eten-op-reis

Voordat ik jullie mijn tips ga delen over hoe je op vakantie kan gaan, zonder zes kilo aan te komen en bovenal je fit te voelen, is het handig als ik mijn idee van gezond eten even uitleg.

Al jaren ben ik bezig met eten; gezond eten maar ook met lekker eten. Tuurlijk doe ik mee met hypes en volg ik bewust of onbewust trends. Maar ik ben niet iemand die van op de ene op de andere dag al het brood heeft geskipt of in een keer ‘superfoods’ ben gaan inslaan. Echt al 5 jaar geleden begon ik mijn vier boterhammen per dag langzaam te vervangen. Eerst door knäckebröd, later door yoghurt en havermout. Al at ik dat laatste vroeger toen het nog pap heette. Omdat ik gezond eten interessant vind heb ik er redelijk veel over gelezen en zo mijn eigen visie ontwikkeld. Ik ben geen fan van calorieën tellen, of zelfs werken met punten (seriously, zodat met kiest voor een stuk slagroomtaart en avondeten overslaat omdat je anders te veel punten hebt?). Ik ben voorstander van echt eten, puur, geen vervangers, geen light producten, geen E-nummers en geen gekke pakjes. Voor mij is het een kwestie van logisch nadenken en bewuste keuzes maken. Die slagroomtaart laat ik staan, ik houd nou eenmaal niet van slagroom, die eierenkoeken ook want die zijn net zo ongezond. Liever kies ik, en geniet ik met volle teugen, van vers bakkersbrood met roomboter en zeezout. Ik geloof dat de roomboter veel gezonder is dat light boter welke ingrediënten heeft die je niet uit kan spreken en waar amper voedingswaarde inzit. Ik kies bijvoorbeeld voor biologische volle yoghurt en niet voor magere yoghurt dat net water is.

En superfoods? Ik denk dat sommige zeker een goede aanvulling kunnen zijn. Zaden zijn goed voor ons en bestaan al jaren, ze zijn echter ineens weer opnieuw gebrand. Voor mij is broccoli en spinazie net zo goed superfood als dat goijbessen dat zijn.

De truc is balans. Geniet met volle overtuiging maar eet niet te veel. Ook ik ging vroeger ‘los’ en tegenwoordig is dat een ‘cheatday’. Prima als dat voor jou werkt, voor mij werkt dat niet. Door de enorme hoeveelheid suikers word ik moe en mijn lichaam vraagt om meer. Liever eet ik elke dag wat lekkers en de rest van de dag gezond. Ik ben dol op eten en eet de hele dag door. Ik denk niet na over 3 over 6 maaltijden per dag. Ik houd me wel in want anders zou ik constant eten. Mensen zeggen het ook vaak me; hoe kun je zoveel eten? Ze zien me altijd eten maar vaak is dat niet ongezond. Ik heb het geluk dat ik gek ben op fruit. Ook zo iets wat je vaak hoort; niet meer dan drie stuks fruit meer dag eten vanwege die suikers. Wat mij betreft onzin. Te is nooit goed. Maar zeggen dat fruit te veel suikers bevat en wel ontbijtkoek eten is natuurlijk heel gek.

Gezond is duur is ook een veel gehoorde klacht. Zelf let ik niet op de prijs van ongezonde dingen. Mensen vragen zich vraag af waarom iets duur is, beter zou zijn waarom iets zou goedkoop kan zijn. Zit er dan wel voedingswaarde in? Zijn de dieren dan wel goed behandeld? Ik drink (meestal) alleen thee, water en soms wijn. Ik heb dus geen idee hoeveel frisdrank kost. Ik koop geen vlees, geen chips, geen bier, weinig brood. Scheelt me ook nog eens enorm veel geld. Weet je hoe goedkoop havermout is? En hoe lang je met een zak noten doet? Kant en klaar maaltijden idem. Pakjes voor sausen? Ik lees ze wel eens waarna ik tot de conclusie kom dat ik vrijwel alle herkenbare ingrediënten gewoon in huis heb. Ui, knoflook, tomaat kruiden en je hebt een heerlijke saus binnen no-time op tafel. Ik ben begonnen met koken omdat ik het leuk vond dus die pakjes heb ik sowieso nooit aangeraakt. De vriezer is echt een uitvinding. Ik koop bijvoorbeeld een enorme zak spinazie op de markt maar die krijg ik natuurlijk nooit op tijd op. Daarom doe ik de blaadjes in de blender met wat water en vries het mengsel in als ijsjes. Ideaal voor mijn smoothies of om mee te koken.

Daarnaast ben ik flexatariër en eet ik 90% van mijn eten geen vlees en vis. Eieren en kaas eet ik zo veel mogelijk biologisch. Waarom geen vlees? 1. Dieren. Het zijn dieren. Ik vind niet dat wij ‘recht’ hebben om dieren te ‘gebruiken’ om te eten. Dat wij ‘boven’ ze staan. De voedselketen zie ik niet zo en ik geloof niet dat ons lichaam ‘dier’ nodig heeft (zoals het Paleo dieet dat wel vindt). Ik geloof dat echt goed vlees niet slecht is, maar het is een enorm zwaar werk voor je lichaam om dat te verteren. Ook zo bizar; waarom krijgen dode dieren ineens de benaming ‘vlees’? Het zijn nog steeds dieren. 2. De behandeling van dieren is verre van oké. 3. Het is enorm belastend voor het milieu. 4. Het grootste deel van de dieren wordt binnen te korte tijd vet gemest met troep. Met elkaar in hokken gezet en volgespoten met antibiotica zodat ze niet ziek worden. Dit alles krijgen wij ook binnen. Klinkt lekker hè.

eten-op-reis

gezond-eten-reis

Goed. Nou heb ik al veel gezegd en nog maar weinig tips gedeeld. Hoe blijf je happy, healthy fit op reis?

  1. Probeer zo min mogelijk van je gewone eetpatroon af te wijken
    Ik neem eigenlijk altijd yoghurt en fruit als ontbijt tijdens reizen. De zoette broodjes zijn heerlijk maar daar neem ik er bijvoorbeeld om de dag een van. Iets wordt niet lekker als je er meer en meer van eet. Integendeel. Drink je thuis nooit frisdrank? Doe dat op reis dan ook niet ineens elke dag. Een vakantie is er om te genieten maar ik geniet meer als dit met mate doe.
  2. Sla geen maaltijden over
    Een tip die ik vaak gelezen heb, is dat als je weet dat je uitgebreid gaat eten, dat je dan overdag minder eet. Niet mijn ding; ik eet normaal en neem zelfs een uur voor het eten nog wat fruit. Zo zit ik niet met een honger gevoel aan tafel en heb ik geen moeite om dat tweede stuk taart over te slaan en heb ik aan keer opscheppen genoeg.
  3. Neem je gezond eten mee
    Tijdens de roadtrip door Schotland nam ik bananenbrood mee. Tijdens de reis naar Zwitserland ook en ik had fruit/notenrepen voor op de piste. Gaan we vroeg op pad? Dan zet ik smoothies klaar en ik heb wel eens een quinoasalade meegenomen. Dit toe ik trouwens ook gewoon in Nederland, op werk, naar school. Op reis koop ik altijd fruit.
  4. Kook zelf
    Een lastige, vind ik zelf ook. In Rome luchten en dineerde we elke dagen buiten de deur, op 2 x na. Maar in Schotland kookte we de lekkerste dingen op ons kookstelletje; tomaat met kikkererwten, aubergine en ui in wijn gestoofd bijvoorbeeld.
  5. Kies
    Ga voor ‘of’ in plaats van ‘en’. Niet elke dag dat drie gangen menu maar alleen voor of nagerecht bijvoorbeeld. ’s Ochtends een gezond ontbijt, ’s middags uitgebreid lunchen. Zelf koken en de volgende dag uit eten. Vandaag een wijntje, morgen niet. Etc. Kies voor de dingen die je écht lekker vind. Ik ben een zoetekauw dus een slagroomtaart gaat er altijd wel in. Tegenwoordig sla ik het over omdat ik een brownie of cheesecake veel lekkerder vind. Bedenk of je echt van het eten geniet. Zoek ook geen vervangers. Je hebt ‘lekkere trek’ en neemt een rijstwafel met pindakaas. Hm niet helemaal verzadigd. Een eierkoek dan maar. Nee ook niet. Uiteindelijk kies je toch voor dat chocola wat je net zo goed direct had kunnen nemen. Vooral omdat eierkoek niet gezond is en je er misschien niet echt van hebt genoten.
  6. Deel
    Uiteraard wil ik ALLES proeven. Ook al zit ik vol. Sharing is caring. Deel dat dessert nou maar gewoon.
  7. Beweeg
    Wellicht dat dit niet voor iedereen werkt, maar ik heb minder trek als ik sport. Tijdens skiën moet ik mezelf dwingen (bij wijze van dan hè, ik lust altijd wel wat maar honger, nee dat niet) om wat te eten. Bovendien is een wandeling na het eten fijn om je eten te laten zakken en bewegen is sowieso goed om niet zo’n propgevoel te krijgen de hele vakantie. Buikspieren doen voor het eten is volgens mij ook wel een goede. De app ‘Tabata’ helpt mij om thuis en op reis, kracht oefeningen te doen.

Verder;
Drink water, eet rustig, neem klein hapjes, eet bewust en geniet. Neem die pizza én dat croissantje, maar ook die appel en die heerlijke mango. Zorg dat je altijd wat fruit bij je hebt voor noodgevallen. Die snacks bij het tankstation, op het vliegveld, bij Starbucks of waar dan ook, zijn ook nog eens veel te duur. Beter kun je genieten van een echt Italiaanse ijsje toch? Een zak snoep meenemen zoals vroeger tijdens schoolreisje is heel leuk, maar erg fit kom je waarschijnlijk niet op je vakantie bestemming aan.

The post Gezond eten op reis appeared first on Food Travel Photography.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 29